Dünya evine adım atmaya hazırlanan gelinin baba evinde evlenmeden önceki geçirdiği son gecedir kına gecesi. Evin kızının evlenmesini hem kutlamak hem de evden ayrılacağı için bir vedalaşmadır. Düğünlerin vazgeçilmez bir parçası olan kına gecesinde gecenin hüzünlü bir o kadar da önemli anı kınanın gelinin eline yakıldığı andır. İşte bu anda bütün sevdiği kadınlar gelinin etrafını sarar kına şarkıları ve türküler söylenerek kınasını yakarlar. Türkülerin söylenip kınanın yakıldığı o önemli anda gelinin üzerinde rengârenk desenli bindallısı vardır. Bindallı modası ve modelleri bizlere gelenek olarak Osmanlı’dan kalmıştır. Osmanlı İmparatorluğu zamanında bindallılar gelinler tarafından düğünde gelinlik niyetine giyilirmiş. Daha sonraları da diğer düğünlerde elbise olarak giyerlermiş.
Geleneksel bindallılar atlas veya gerçek kadife kumaş üzerine sırma motifler işlenerek yapılmıştır. Genellikler kullanılan renkler bordo, laciverttir. Zamanla bu renklere beyaz da eklenmiştir. Geleneksel bindallılar kumaşları, sırması çok masraflı olduğundan ve üzerindeki motifler tek tek elle işlendiğinden oldukça pahalıdır. Bindallı modası ve modelleri elle değil de teknolojik makinelerde üretilmeye başlandığı zamanlardan itibaren daha farklı renkleri ve daha uygun fiyatlılarını bulmak mümkün olmuştur. Makine bindallısı giymek istemeyip illaki geleneksel olanlardan tercih eden gelin adaylarının kiralama fırsatları bulunmaktadır. Bindallının altına modern bir ayakkabı değil aynı işlemelerden bir terlik tercih edilmelidir. Bu terlik düz de olabilir topuklu da bu tamamen gelinin tercihine bağlıdır. Saç aksesuarları seçilirken de otantik havayı koruyacak ürünler seçilmelidir.
Sarmal ve Askılı Kol Detaylı Bordo Kadife Bindallı
Uçuş Kol Mor Kadife Bindallı
Bordo Şifon Pelerin bindallı
Yeşil Şifon Pelerin bindallı
Hürrem yeşil Hint kadife bindallı
Hint işleme Kadife Sax Mavi Bindallı
Ağır İşleme Mor bindallı
Mavi Saten Büyük Dantel Bindallı
Bebek Mavisi Apoletli Püsküllü
Ağır İşleme Hürrem Yeşil bindallı
Kına gecelerinde gelinin ne giydiği çok konuşulur. Her yörenin tarzı farklı olsa da genellikle kırmızı bir elbise kına yakılırken bindallı veya hamamda otantik bir kına yapılıyorsa o zaman kına boyunca bindallı veya kaftan giyilir. Bindallı modası ve modelleri her geçen gün değişmektedir. Son dönemlerde adından çokça bahsedilen Hürrem’den sonra asıl renkleri bordo ve lacivert iken sarı, pembe, kırmızı gibi bindallı çeşitleri çıkmıştır. Günümüzde herkesin zevkine ve maddi durumuna göre bindallı bulmak mümkündür. Bu önemli günde abartıya kaçmadan Osmanlı ruhunu da yaşatacak bindallılardan seçmek hem gelini mükemmel gösterecek hem de Osmanlı’dan kalma bir geleneğin devam etmesini sağlayacaktır. Gönlünüze göre bir kına gecesi yaşamak ve sevdiklerinize yaşatmak için yüzlerce bindallı modellerinden birini seçebilirsiniz.