Kına gecesi, Türk gelenek ve göreneklerinde genellikle düğünden bir gün önce düzenlenen ancak bölge bölge değişiklik gösterebilen bir eğlencedir. Geline kına yapmak için düzenlenen kına gecesi adetleri bölgelere hatta illere göre dahi farklı şekillenebilmektedir. Bursa da bu illerden birisidir. Bursa kına gecesi adetleri, gelenek ve görenekleri günümüzde yaşatmaya devam eden Bursa’da oldukça farklı ve eğlenceli haller alıyor. Bu yazımızda sizler için Bursa kına gecelerinde yapılan adetleri araştırdık.
Bursa kına gecesi adetleri arasında en çok bilinen adet tavuk alma adetidir. Tavuk alma adeti Bursa’ya özgü bir adet olmakla birlikte Bursa halkı tarafından bilinen ve genellikle uygulanan bir adettir. Hem kız hem erkek tarafının neredeyse bütün gece sokaklarda oynamasına vesile olan bu adet, bir o kadar da eğlenceli oluyor. Tavuk alma adetinde kına gecesi sona erdikten sonra gelin arkadaşlarıyla birlikte damadın evinin önüne gider ve sokakta davul zurnayla oynarlar. Bu sırada damadın büyükleri tavuk pişirmiş olur. Gelin ve arkadaşları pişen tavuğu aldıktan sonra oynayarak arabaya binerek evlerine gidip tavuğu yerler. Gelin tarafı tavuğu aldıktan sonra bu sefer de damat ve arkadaşları aynı şekilde oynayarak gelin evinin önüne gelir ve kız tarafından baklava alarak yine oynayarak geri döner ve damat evinde kız tarafından gelen baklava bir güzel yenilir.
Bursa’da kına gecesi düğünden bir önceki akşam kız tarafının evinde yapılıyor. Kına günü erkek tarafı kız tarafına kına ve çerezleri gönderiyor ve gelin renkli satenlerden dikilmiş “kınalık” elbisesini giyiyor. Bursa’da kına gecesi adetleri gereği kına gecesinde herkes sırayla gelinle birlikte oynar. Bu sırada darbuka çalan kadınlar hem çalıp hem de söyleyerek kına gecesi eğlencesini başlatmış olurlar. Kına yakılmadan önce ise gelin, yine renkli satenlerden dikilmiş olan sabahlığını ya da pijamasını giyerek abdestini alır. Başına kırmızı tülbent örtülen gelinin eline kına yakılırken ağlatma havası türküleri kadınlar tarafından söylenir.