Söz, nişan törenleri düğünden önce yapılması adet olmuş merasimlerdendir. Bunlara düğünle bir olarak değerlendirilen kınayı da eklemek mümkündür. Evlenecek olan bayanların en büyük problemleri arasında kına gecesi kıyafetleri ve aksesuarları gelmektedir. Kına gecelerinde zarif, güzel kırmızı gece kıyafeti giyildiği olsa da daha çok altın sırmalarla işlenmişi kaftan, bindallı gibi kültürel kıyafetler tercih edilmektedir. Son zamanlarda dünyanın farklı kültürlerinin de yansıtıldığı kına gecesi organizasyonları yapılmaktadır. Özellikle çok renkli olan Hint kıyafetleri ve oyunları tercih edilmektedir. Organizasyonda farklı kültürlerin renkleri sergilense de genel olarak kınada yapılan belli ritüeller vardır. Bu ritüeller arasında kına gecesi şarkılarının çalınması , kına yakma sırasında anne ve gelin adayının ağlaması ve ardından oyunlar ve danslar gelmektedir.
Kına gecesi kıyafetleri ve aksesuarları arasında olmazsa olmaz diye değerlendirilecek kıyafet bindallıdır. Her türlü kına gecesi organizasyonlarının muhakkak bir kısmında geline bindallı giydirilir. İster Hint kareografisi, ister hamam kınası ister salon kınası olsun hiç fark etmez hepsinde bindallı vardır. Kısa şık bir elbiseyle veya Hint sârisiyle kınasını yapan bir gelin kına yakılacağı zaman bindallı giymektedir. Osmanlı zamanından günümüze yansımış olan bindallı kültürü güzel bir kına sunumudur. Bordo, lacivert ve beyaz renkte atlas veya gerçek kadifenin üzerine elle yapılmış altın sırma motiflerin döşendiği bir tür geleneksel kıyafettir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında kadınların gelinlik olarak giydiği düğünden sonra da diğer düğünlerde elbise olarak kullandığı kıyafettir ve günümüz kınalarını olmazsa olmazıdır.
Kına gecesi tepsisi
Kına el gülü
Kına kesesi ve çerez kesesi
Kına tacı ve nedime tacı
Kına örtüsü
Kınanın organizasyonu yapılırken kına gecesi kıyafetleri ve aksesuarları listelenmeli ki arada unutulanlar olmasın. Kınaya kalabalık bir grup çağrılacak ise davetiye hazırlanabilir ki bu şart değildir. Kına yakma töreninde kullanılacak kına başka bir yerde karıldıktan sonra etrafı kırmızı tüller ve mumlarla çevrili tepsiye yerleştirilir. Son zamanlarda kına organizasyon firmalarının sunduğu paketler arasında da geleneksel kına yerine Hint kınası daha çok tercih edilmektedir. Çeşitli desenlerdeki kınayı yakmak için de uzman bir kişi davet edilir. Gelinin avuç içine yakılan kınanın üzerine kına gülleri yerleştirilir şayet kına gelinin bütün eline sürüldüyse kına eldiveni giydirilir. Kına yakılırken kızların eline verilen mumlar, kına mumunu taşıyan kızların taktığı kına taçları, oynarken kullanılan Shakira kemerleri, kına ikramları ve hediyelikleri de kınada unutulmaması gereken aksesuarlardandır.