Sayfa Yükleniyor...
Düğünde Takı Merasimi Nasıl Yapılır

Düğünde Takı Merasimi Nasıl Yapılır

Düğünde takılan ziynet eşyası ve paralar geleneksel olarak geline aittir. Ancak düğünde takılan takılar ve nakit paranın hukuki olarak da gelinde kalması yasalarla belirlenmiştir. Yasalara göre de takılan ziynet eşyası ve para geline aittir. Bu konunun önceden belirlenmiş olması oldukça önemlidir. Çünkü olası bir boşanma durumunda düğünde takılan takıların tamamının kız tarafına ait olması yasalarla belirlenmesi açısından da önemlidir. Geleneksel olarak da kıza takılan altınlar kıza aittir yani geline bağışlanmış olur.



Düğünde Takılan Takıları Kim Muhafaza eder?



Düğünde takılan takılar genel olarak iki aile arasında bazen de gelinle damat arasında tartışmalara yol açar. Geleneksel olarak büyüğü kim yapıyorsa ( günümüzde erkek tarafı yapar) dolayısıyla erkek tarafının takıları muhafaza etmesi gerekir diye bilinir. Ancak düğün bittikten sonra bu takılar çifte verilir. Nişanı kız yaptığı için nişanda takı takılması durumunda ise takılar kız tarafınındır. Ancak düğün takıları erkek tarafından birinci yakınlarca muhafaza edilir ve koruma altına alınır. Ancak günümüzde geleneksel kurallar fazla uygulanmaz. Genellikle düğünde takılan takıları gelin ve damat birlikte tasarruf etmek için kendileri alıkoyarlar ve bunu nasıl harcayacaklarına ortak karar verirler.



Düğünde Neler Takılır?



Türkiye geleneksel bir toplumsal yapıya sahiptir. Düğünlerde genellikle kıza ve erkeğe her iki tarafın davetlileri tarafından takı ve para takılır. Para bir zarfın içinde belli miktarda verilir veya takı merasiminde üzerlerine iliştirilir. Bu paranın miktarı yoktur. 50 liradan 200 liraya kadar para takılabilir hatta daha da fazlası verilebilir. Altınlarda ise genellikle gelinle damada olan yakınlık derecesine göre takının durumu da farklılık gösterir.



Günümüzde gram altın, çeyrek, yarım altın, Cumhuriyet altını, Reşat altın ve bilezik gibi birçok takı çeşidi bulunmaktadır. Yöresel olarak farklılıklar gösteren takı çeşitliliği altın kemer, altın kelepçe gibi daha maliyeti yüksek takılar tercih edilebilir. Örneğin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da altın kemer ve altın kelepçe takıları çok yaygın kullanılan takılardır. Karadeniz bölgesinde ise Trabzon'un geleneksel gelin takısı olarak bilinen hasır bilezik takımı takılır. Boyunluk, kelepçe bilezik, küpe ve yüzük ile birlikte takım olarak takılır.





Gelinin Ve Damadın Anne Babası Tarafından Takılan Takılar



Düğün veya nikâh merasiminde gelin ve damada davetlilerin takacağı takıların dışında damadın anne ve babasından geline davetlilerden daha fazla takılar takılır. Bunlar genellikle bilezik gibi pahada ağır takılardır. Aynı şekilde gelinin ve damadın ailesinden de gelin ve damada daha özel daha fazla takı takılır.



Düğün Ve Nikâhların Geleneksel Ölçüleri Nedir?



Genellikle gelinin ailesi kızlarına 2- 3 bilezik takar. Anne baba bunları birlikte takarlar. Damadın ailesi ise geline birkaç bilezik, bir takı seti en azından takmak zorundadır.



Düğünde Damada Ne Takılır?



Düğünlerde damatlar gelinler kadar şanslı değildir. Ancak damada da mutlaka bir hediye takı takılır. Genellikle damada takılan takı saat ve altın olabilir. Saat genellikle gelinin ailesi tarafından damada takılır. Aynı zamanda cumhuriyet altını ve saatin birlikte de takıldığı olur. Damadın beğenip beğenmemesi sorun olmasın diye önceden damatla birlikte veya damadın tarzını bilen gelinle birlikte alınır.



Düğünde takılan takılar genel olarak iki aile arasında bazen de gelinle damat arasında tartışmalara yol açar. Geleneksel olarak büyüğü kim yapıyorsa ( günümüzde erkek tarafı yapar) dolayısıyla erkek tarafının takıları muhafaza etmesi gerekir diye bilinir.

PAYLAŞ
YORUM YAP Yorumlarınıza değer veriyor ve bilgilerinizi koruyoruz.

YORUMLAR
düğün trendy logo FİRMALAR HAKKIMIZDA REKLAM İLETİŞİM GİZLİLİK POLİTİKASI SİTE HARİTASI