Evlilik öncesinde hazırlıkların doğru bir şekilde yapılması gerekir. Öncelikle gerekli nikah evraklarının hazırlanması ve listede mevcut belgelerin oluşturulması önemlidir. Peki nikah öncesi hazırlanan dosyada neler bulunmalıdır? Tüm bu belgeler erkek ve kadınlar için şu şekildedir:
Fotoğraflı nüfus cüzdanı aslı ve fotokopileri,
Son 6 ay içerisinde çekilen 5 adet fotoğraf,
Geçerliliği olan sağlık kuruluşlarından sağlık raporları,
Nüfus kayıt örnekleri,
İkametgah belgesi,
Evlenme ehliyet belgesi dosyada bulunması gerekenler arasında yer almaktadır.
Nüfus Cüzdanı Fotokopisi, en önemli belgedir ve çiftlerden istenen bu belge sureti 10 yıl içinde değiştirilmiş olmalıdır. Fotoğraflı, T.C. Kimlik Numarası olan, okunaklı durumda olması önemlidir. Nikah dairesine aslının değil fotokopisinin verildiği bilinmelidir.
Fotoğraflar biyometrik ve 6 ay içerisinde çekilmiş olmalıdır. Tamamen orijinal olması gereken fotoğrafların istenilen sayıda temin edilmesi gerekir.
Sağlık raporu oldukça önemli bir belgedir. Bu rapor ile her türlü rahatsızlığın evlilik öncesi öğrenilmesi ve evliliğe bir engel teşkil edip etmediğinin anlaşılması sağlanır. Bu raporlar özel hastanelerden, devlet hastanelerinden veya sağlık merkezlerinden alınabilir.
Nüfus kayıt örneği, e-devlet üzerinden alınabileceği gibi nüfus müdürlüğünden de temin etmek mümkündür.
İkametgah belgesi, muhtarlıktan, nüfus müdürlüğünden ya da e-devlet üzerinden alınabilir.
Evlenme ehliyet belgesi, nüfus müdürlüğünden alınabilir ve 6 ay geçerliliği bulunur.
Evlenme beyannamesi, doldurulması gereken ve evlenme dairesi tarafından verilen bir belgedir. Tüm bu belgeler . nikah öncesi hazırlanan dosyada neler bulunmalıdır ? sorusuna cevap vermektedir.
Nikah öncesi hazırlanan dosyada neler bulunmalıdır ? Çiftler tarafından oldukça merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Belirtilen belgelerin ilgili kuruma teslim edilmesinin akabinde de nikah için gün alınması mümkün olur. Tüm bu belgelerin hazırlanması, diğer evlenecek çiftlerin başvuruları gibi detaylar göz önüne alındığında süre 2 ile 4 gün arasında tamamlanmaktadır. Nikah için gereken belgelerin hazırlık işlemlerine asgari 1 ay öncesinden başlanması önerilmektedir.
Nikah hazırlıklarına ne zaman başlanmalı sorusu yeni evlenecek çiftlerin cevabını merak ettikleri bir soru. Nikah hazırlıkları öyle kolay geçen bir süreç değildir. Birçok aşaması ve gerekliliği olduğu için ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi olur. Aslında nikah günü almaya gittiğinizde belirlediğiniz tarihe bağlı olarak da nikah hazırlıklarına başlayabilirsiniz. Ancak bir süre aralığı vermek gerekirse nikah tarihine 6 ay kala hazırlıklara başlamanız en ideali olacaktır. Yapacağınız tüm nikah hazırlıkları bu süre içinde çok rahat şekilde halledilir ve siz de yorucu bir tempo içine girmemiş olursunuz.
Ya bu belgelerin toplu bir şekilde yazıldığı bir yer buldum sonunda tam bir düğün platformu olmuş . Gelinliklere kadar gelmişim farkında olmadan :)
Beğenmeniz bizi mutlu Etti Fatma Hanım Teşekkürler :)
Ya sürekli aklıma takılan bir soru bu prosedürler fln hiç anlamıyordum yazı efsane olmuş. Tek tek açıklamanız teşekkürlerr
Beğenmenize sevindik bizi takip etmeye devam edin.